Nyt toteutan uhkaukseni pumppivinkkisarjasta. Aloitetaan ihan perusteista.

Pumppipuritanistin pumppikoulu, osa I

Huom! Pumppikoulun vinkit ovat normaalilta, pitkäaikaiselta BodyPumpin harrastajalta, joka on kerännyt vinkkien sisältöä omista havainnoistaan ja ohjaajien kommenteista parin vuoden intohimoisen pumppailun aikana. Nämä vinkit siis eivät ole asiantuntijan kirjoittamia, joten omaa harkintaa kannattaa käyttää tulkitsemisessa. C.C. ei ole vastuussa vinkkien kokeilun aiheuttamista vammoista.

BodyPumpissa tehdään erilaisia lihaskuntoliikkeitä painojen (levytanko + kiekot, käsipainot) kera ja välillä ilmankin. Lajissa tavoitellaan lihaskestävyyden ja -kunnon parantamista. Treeni kestää kerrallaan tunnin, ja sen aikana ehditään soittaa 10 musiikkikappaletta, joiden tahdissa liikkeet tehdään.

Tahdista halusinkin aloittaa. Periaatteessa kaikkien liikkeiden tahti on neljällä jaollinen. Eri tahteja ovat
  • superhitaat: alas mentäessä lasketaan neljään ja ylös tullaan yhtä hitaasti
  • kakkoset: liike tehdään rytmissä kaksi alas, kaksi ylös tasaisesti
  • "hitaammat"/kolmoset/jarrutus: liike tehdään rytmissä kolme alas, yksi ylös - yleensä näin päin, mutta liike voi olla myös ensin nopea, ja sitten palata hitaasti takaisin (esim. hauiksessa nopea nosto, ja jarruttaminen kolmella alaspäin)
  • tempo/ykköset: liike tehdään musiikin tahdissa
  • puolikkaat: sama tahti kuin ykkösissä, mutta liike tehdään jommasta kummasta suunnasta katsoen puoliväliin (ei siis nopeata nykytystä!)
  • erikoistahdit: yleensä musiikissa olevien rytmikkäiden kohtien mukaan tehtäviä tahteja
Ylös- ja alassuunnilla ei tässä nyt ole merkitystä: kyykätessä luonnollisesti ensin mennään alas ja sieltä sitten ylös, mutta hauiskäännöissä ja vaikka pystypunnerruksissa liike lähtee luonnollisesti ensin ylöspäin.

Tahti ei ole sivuseikka BodyPump-tunnilla. Tunnin ideana on saada erilainen tuntuma lihaksiin tekemällä liikkeet vaihtelevalla nopeudella. Siksi ohjaajan näyttämässä tahdissa pitää ehdottomasti pysyä! (Minun puolestani kaikki pelkkiä nopeita ykkösiä pumppiin tekemään tulleet voisivat samantein mennä treenaamaan jonnekin muualle. Ohjatulla tunnilla tehdään niin kuin ohjaaja käskee, right? Tai ainakin yritetään. Mur.)

Suuri merkitys on myös sillä, miten säännönmukaisesti tahtia noudattaa. Jos liikkeet tekee nopeammin kuin pitäisi (eli vaikka 2-2-tahdin sijaan tekee 2-1-tahdin), jää aikaa odotella seuraavan liikkeen alkua. Tämä ei missään nimessä ole tarkoitus, sillä lihaksille pitää antaa työtä niin paljon kuin mahdollista. Suosittelen siis, että seuraavan kerran kun Sinä, hyvä lukija, menet pumppitunnille, katso, ettet jätä taukoja liikkeiden väliin! Tahti on laskettu sellaiseksi, että pausseja ei oikeasti pitäisi tulla. Vasta, kun olet tehnyt liikkeet täsmällisesti oikeassa tahdissa, on hyvä syy lepuuttaa kroppaa jättämällä vaikka pari toistoa kokonaan välistä.

Ohjaajat eivät muuten aina ole hekään täydellisiä tahdin ylläpitäjiä. Paljon näkee ohjaajia, joilla taukoja tulee, tai joilla tasainen jarrutus alas vaikkapa kyykyissä alkaa hitaana ja loppuu syöksyyn ennen ponnistusta ylös. Kaikkea ei siis ole pakko kopioida ohjaajalta, sillä hekin tekevät virheitä. Opettele siis itse laskemaan tahtia musiikista - joistain kappaleista rytmin erottaminen on helpompaa, joistain vaikeampaa. Jos sekoat laskuissasi, ohjaajan esimerkki varmasti auttaa pääsemään takaisin mukaan.

* * * * *

Kommentoitavaa? Onko tällaisten vinkkien kirjoittaminen hyvä vai huono asia? Muuta valittamista? Jätä viestiä allaolevasta linkistä!