Huomasin tuossa noin viikko sitten, etten mahdu n. 1,5 vuotta vanhaan iltapukuuni ylävartalosta. Siis noin rinnan kohdalta.

Siitä olen varma, ettei kuppikokoni ole enää kasvanut :), mutta ongelma löytyykin ilmeisesti lihaksistostani. Anatomian kirjasta tarkistettuani epäilisin syyksi leveän selkälihaksen ja mahdollisesti myös lapaluun lyhyiden lihasten kasvamista sitten viime iltapukujuhlien. Leveästä selkälihaksesta kerrotaan Ihmisen fysiologia ja anatomia -kirjassa seuraavaa:

"Leveä selkälihas (m. latissimus dorsi) on leveä ja litteä lihas, joka lähtee kuudesta alimmasta rintanikamasta ja kaikista lanne- ja ristinikamista. Se kiinnittyy olkaluun yläosaan ja muodostaa suurelta osalta takimmaisen kainalopoimun. Se pyrkii vetämään yläraajaa taakse alas."

Tiesittekö muuten, että kainalokuoppa (axilla) jää leveän selkälihaksen ja ison rintalihaksen reunojen väliin? No, nyt tiedätte.

Selkälihasteni kehitykseen uskon combatilla olleen suuri merkitys. Lyönnit lähtevät hartioista, eivät siis pelkästään käsistä, ja nopeat lyönnin palautuksetkin aktivoinevat lihaksia. Ja tunteehan kainalossa riuhtaisun ainakin yläkoukkuja lyödessä, kun oikein kunnolla kiskaisee.

Tästä edellä olevasta päättelin, ettei minun pidä tällä viikolla mennä combatiin, jotta mahdun lauantaina juhlapukuuni koskematta aiempiin pienennyssaumoihin. Päätöksen toteuttaminen vain on huomattavan vaikeaa, koska combat on kuin onkin edelleen lempilajini aerobiceissä.

Uusi ohjelma, BC27, tuntui ensimmäisellä kerralla todella mälsältä, joskin joukossa oli pari kivaa biisiä. Toisen kokeilun jälkeen pidän ohjelmasta jo huomattavasti enemmän, vaikkakin mielestäni joukossa on liikaa torjuntoja ja kataa. Toisaalta eräs (olisikohan kutosbiisin?) torjuntasarja on hyvin hauskaa tehtävää, ensin blokataan ja sitten tehdään takapotku. Musiikki on toki hyvää jälleen. Vanhat sarjat ovat ihania miksauksissa, ja herättävät suuria intohimoja - voi olla että 27:nkin liikesarjat pystyvät siihen jonain päivänä.